04.06.2020
beeldschermwerk-2.jpg

Volgens een welzijnsbevraging van het Institute for Employment Studies (IES) over telewerken, (uitgevoerd tijdens de eerste twee weken van de ‘lockdown’) blijkt dat er een aanzienlijke toename is van lichamelijke klachten bij telewerkers. Meer dan de helft van de respondenten meldt nieuwe klachten in de nek (58%), schouder (56%) en rug (55%) in vergelijking met hun normale fysieke conditie. Lees meer over dit onderzoek: https://www.employment-studies.co.uk/resource/ies-working-home-wellbeing-survey

Een slechte werkhouding (in combinatie met onvoldoende beweging) is nefast voor ons menselijk lichaam. Na deze beperkte periode van telewerken is het reeds duidelijk dat er meer tijd moet worden geïnvesteerd in ergonomische voorzieningen thuis. Om aanslepende lichamelijke aandoeningen bij werknemers te voorkomen en om duidelijkheid te scheppen i.v.m. IT- en communicatiemiddelen en meubilair, stel je best een beleid op m.b.t. telewerken.

Uit de welzijnswet blijkt dat de werkgever de eindverantwoordelijkheid heeft over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ook al voeren de werknemers dit werk uit op een arbeidsplaats die niet binnen de gebouwen van de onderneming of inrichting van de werkgever is gelegen.

Welke middelen (laptophouder, toetsenbord, muis…) voorziet de werkgever, in welke vorm en welke middelen voorziet de werknemer zelf? Dit beleid voeg je best toe aan de arbeidsovereenkomst. Contacteer ons voor advies.

Wens je na te gaan of beeldschermwerkers op een ergonomisch verantwoorde manier telewerken? Maak dan zeker gebruik van onze risicoanalyse beeldschermwerk.

Sinds 2016 is het periodiek medisch onderzoek voor beeldschermwerkers niet meer verplicht. In plaats daarvan verplicht de wetgeving om minstens om de 5 jaar een risicoanalyse beeldschermwerk uit te voeren. Deze analyse dient de risico’s ten gevolge van beeldschermwerk te evalueren. Op basis van de resultaten van de analyse moet de werkgever passende maatregelen treffen. Deze tool is geschikt voor de telewerksituatie. De telewerksituatie kan eventueel in combinatie met de kantoorsituatie worden bevraagd ter vergelijking (optie).

Wenst u een risicoanalyse uit te voeren (thuis en/of op kantoor) of wenst u advies m.b.t. een beleid over telewerken, contacteer ons dan voor verdere informatie via info@premed.be. We stippelen samen een geschikt traject uit op basis van uw behoeften.

 

 

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen