20.02.2024
nekpijn

Als samenleving moeten we erkennen dat ergonomie geen bijzaak is, maar een integraal onderdeel van het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van werknemers.

In een wereld waarin technologieën en werkmethoden voortdurend evolueren, blijft de fysieke belasting van werknemers een voortdurende zorg. Volgens een rapport van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (2022) leiden werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen, vaak veroorzaakt door een gebrek aan ergonomie, tot meer dan 2 miljoen dagen ziekteverlof per jaar in België

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de KU Leuven dat musculoskeletale aandoeningen verantwoordelijk zijn voor bijna 30% van alle gevallen van langdurig ziekteverzuim in het land. In 2020 waren musculoskeletale aandoeningen goed voor meer dan een derde (36,5%) van alle erkende beroepsziekten in België.

Wanneer werkplekken niet zijn aangepast aan de behoeften van werknemers, kan dit leiden tot herhaalde stressblessures, rugklachten en andere lichamelijke problemen die zich na verloop van tijd ontwikkelen. Ergonomie speelt een cruciale rol binnen organisaties om langdurige ziektes veroorzaakt door fysieke belasting te vermijden. Door ergonomische principes toe te passen, kunnen werkgevers de risico's op musculoskeletale aandoeningen verminderen. 

Naast het verminderen van ziekteverzuim, kan het bevorderen van ergonomie op de werkplek ook leiden tot een hogere productiviteit en betrokkenheid van werknemers. Werknemers die zich comfortabel voelen en minder last hebben van pijn en ongemak, zijn over het algemeen gemotiveerder en kunnen zich beter concentreren op hun taken.

Als samenleving moeten we erkennen dat ergonomie geen bijzaak is, maar een integraal onderdeel van het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Door te investeren in ergonomische oplossingen en het bevorderen van een cultuur van veiligheid en gezondheid op de werkplek, kunnen we een significante verbetering zien in de levenskwaliteit van werknemers en de algehele productiviteit van organisaties.

Meer interesse in ergonomie?

Volg dan zeker het gratis online contactmoment.

In dit contactmoment wordt dieper ingegaan op wat ergonomie precies is, wat er in de wetgeving staat en hoe ergonomie kan toegepast worden op de werkvloer. 

Gerelateerde domeinen