24.01.2024
papieren

Ieder jaar opnieuw is elke werkgever wettelijk verplicht om ten laatste op 1 april het jaarverslag van de IDPB ingevuld te hebben en ter beschikking te houden van de Regionale Directie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk. Aarzel niet om u in te schrijven voor onze gratis informatiesessie als u hier hulp bij nodig hebt.

Wat staat er in het jaarverslag?

Het is een verslag over de werking en de activiteiten van uw Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk tijdens het voorafgaande jaar. De inhoud van het jaarverslag is vastgelegd door de wetgever.

Concreet? 

Het jaarverslag brengt alle gegevens van het afgelopen jaar samen over de veiligheid en gezondheid van de werknemers in uw onderneming, zoals statistische gegevens over arbeidsongevallen, de ondernomen welzijnsacties, de structuur van de preventie en bescherming in uw organisatie en informatie over de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Waar kan u een exemplaar bekomen?

De verschillende soorten formulieren voor het jaarverslag kan u met de nodige uitleg downloaden op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Wanneer invullen?

Elke onderneming moet dit jaarverslag ten laatste tegen 1 april opmaken. Het ingevuld formulier dient niet meer verzonden te worden naar de inspectie maar het dient altijd ter beschikking te zijn (elektronisch of op papier). 

Wij weten dat de inspectie van de Regionale Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk milder is voor het invullen van dit jaarverslag voor ondernemingen die minder dan 10 werknemers in dienst hebben, op voorwaarde wel dat er geen arbeidsongevallen noch klachten van werknemers zijn in de onderneming.

Wie vult het in?

De werkgever moet, eventueel met de hulp van de interne preventieadviseur, alle gegevens op het document invullen. Het activiteitenverslag van Premed helpt u om een aantal rubrieken van dit jaarverslag in te vullen. 

Dit activiteitenverslag vindt u terug op ons extranet bij documenten- correspondentie.

Meer informatie of hulp nodig?

Heeft u vragen over het jaarverslag? Er staat heel veel informatie op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de verklarende nota. 

Maar uiteraard kan u altijd ook een mailtje sturen naar info@premed.be waarin u al uw concrete vragen oplijst. Eén van onze preventieadviseurs zal dan met u contact opnemen en uw vragen beantwoorden. 

Of u kan zich hieronder gewoon inschrijven voor één van onze gratis informatiesessies die doorgaan op 8 en 27 februari!

Gratis informatiesessie

Schrijf u in voor onze gratis informatiesessie 'Invullen jaarverslag'.

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen